Inchecken en uitchecken, wanneer?

inchecken-uitchecken

Je hebt je OV chipkaart geactiveerd, er staat voldoende saldo op en je hebt met de NS routeplanner een reis bepaalt. Je bent klaar om te gaan maar hoe zit het nu met in en uitchecken?

We geven een reisscenario om een en ander zo duidelijk mogelijk te krijgen:

Je reist van A naar B waarbij je de bus naar het station neemt, dan in de trein (met 1 x overstap) stapt en vervolgens vanaf het treinstation van bestemming wederom een bus neemt naar je eindbestemming.

  • Vertrek thuis
  • Bus: inchecken bij het instappen en uitchecken bij het uitstappen
  • Station: inchecken voor je de trein instapt.

Overstappen: je checkt NIET in of uit, als je met een OV chipkaart reist check je enkel uit en in als je in een ander vervoersmiddel overstapt. (Tenzij je van de ene naar de andere treinvervoerder overstapt, dan dien je ook eerst uit en dan weer in te checken)

  • Aankomst station bestemming: uitchecken
  • Bus: inchecken bij het instappen en uitchecken bij het uitstappen

Goed om te onthouden: zolang je overstapt op eenzelfde vervoersmiddel van dezelfde vervoerder hoef je niks te doen. In alle andere gevallen check je altijd UIT bij de een, en weer IN bij de ander.

Je hebt 35 minuten de tijd om over te stappen

Vergeten uit te checken?

Dit is iets wat nog steeds erg vaak voorkomt, je bent uitgestapt en bedenkt je (te laat) dat je nog uit dient te checken!

Je kan in ieder geval tot 6 uur na het begin van je reis nog uitchecken.

Na 24 uur kan je dit zelf online doen in je “mijn NS account” / mijn reishistorie. (online kan je tot 3 keer per jaar een “vergeten uit te checken” claimen, bij vaker voorkomen dien je contact te zoeken met de NS klantenservice)

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.