Lege zitplaatsen in de trein vinden met NS app

volletreinen

Wie kent het niet, van coupe naar coupe om een plekje te vinden voor de treinreis die nog voor je ligt. Hoe irritant is dat? Wel het blijkt best wel heel erg irritant want het is zelfs ergernis nummer 1 voor treinreizigers. Nu komt de NS met een mooie oplossing, niet voor het probleem dat er geen zitplaats te vinden is maar wel een oplossing voor het in 1 oogopslag kunnen zien waar in de trein er nog wel vrije zitplaatsen zijn.

De oplossing komt van de hand van 2 data engineers bij de NS, zij kregen de opdracht om het voor reizigers mogelijk te maken om te zien waar er plek is in de trein, nog voordat ze daadwerkelijk instappen. Het resultaat is de Reisplanner Xtra app die naar alle verwachting in het voorjaar van 2018 al beschikbaar zal gaan zijn.

Hoe werkt dat?

Het Nederlandse spoornet is eigenlijk best geavanceerd, zo geavanceerd zelfs dat het volzit met sensoren die allerhande metingen uitvoeren. Die sensoren zijn vandaag de dag al in gebruik voor het wegen van goederentreinen maar kan dus uiteraard ook gebruikt worden om personentreinen te wegen. En dat is dus eigenlijk ook exact hoe het werkt, sensoren wegen elke rijtuig onderweg en aan de hand van het gewicht wordt bepaald hoe vol een treinstel al zit. Op basis van wat simpele gemiddelden kan de App vervolgens aangeven waar er, naar alle waarschijnlijkheid, nog wel een plaatsje te vinden is.

De functionaliteit van dit alles is inmiddels uitgebreid getest en werkt naar behoren, de reden waarom het nog even duurt voordat dit in Appvorm beschikbaar komt voor de consument is omdat er nog een aantal ideeen bestaan die voortborduren op dit principe. Met andere woorden: er zit waarschijnlijk nog wel wat meer in het vat!

Nog even geduld dus tot (waarschijnlijk) het voorjaar van 2018 op zijn vroegst 😉

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.